Arty Tiel

arty-tiel-logoJazzy Tiel is inmiddels een niet meer weg te denken begrip. Enkele dagen per jaar staat de stad Tiel in november bol van de klanken en de sfeer van Jazz muziek. Tot ver buiten de streek weten liefhebbers de stad te vinden.

Vorig jaar is daar een nieuw element aan toegevoegd, namelijk Arty Tiel. Met behulp van lokale kunstenaars waren toen leegstaande winkelpanden in de binnenstad omgetoverd tot expositieruimtes waar de meest uiteenlopende uitingen van kunst waren te zien en te beleven.

Dit succes smaakt naar meer en daarom is ook dit jaar Arty Tiel als een welkome aanvulling op het muzikale programma opgenomen. Op die manier ontstaat een totaalprogramma waarbij niet alleen de oren aangenaam worden geprikkeld, maar ook andere dimensies van kunst de beleving van het totale festival verhogen.

Dit jaar hebben we gekozen voor een thema. Onder de titel ‘Kopstukken’ bieden we u een enerverende reis aan door de tijd en komt u oog in oog te staan met vele tientallen Tielenaren en oud-inwoners van onze stad.

We pakken het spoor door de tijd op in 1587 en wandelen langs de, meestal geschilderde, portretten verder naar onze tijd. We maken kennis met deftige vrouwen en voorname mannen, maar ook met meer volkse inwoners. De manier van tentoonstellen is bijzonder. De samenstellers hebben letterlijk ‘out of the box’ gedacht. Reproducties van deze historische portretten worden getoond op dozen die samen een soort artistieke muur vormen.

Het andere deel van het tweeluik is verzorgd door de Tielse fotograaf Raphael Drent. Zo’n tachtig bekende en minder bekende Tielenaren zette hij voor zijn lens. Deze artistiek bevlogen vakman ving hun karakteristieke trekken in een uitdagend palet van zwart en wit. Enkele namen: Frans Duijts, Rob Orlemans, Gijs Scholten van Aschat, Khalid Badou en vele anderen.

De twee luiken vormen samen een indrukwekkend document, een pleisterplaats in de reis van Tielenaren door de tijd. Je voelt je als bezoeker even een schakel in de lange ketting der historie, een stip in het continuüm van de tijd.

De gemeentelijke expositieruimte ‘Het Klooster’ haakt aan door in dezelfde periode een tentoonstelling over portretten in bredere zin, vervaardigd door hedendaagse beeldende kunstenaars, te presenteren.

Maar er is nog meer…. Samen met het centrum voor de kunsten ‘De Plantage’ is bij Kopstukken een aantrekkelijk cultureel-educatief programma samengesteld. Zo is er een lezing over portretkunst, komt er een verhalenverstelster, verzorgt Raphael Drent een workshop over portretfotografie en is er een workshop portret tekenen.

Er is dus veel te beleven en te doen voor jong en oud.
Kortom, je bent pas echt bij Jazzy Tiel geweest als je ook Arty Tiel hebt bezocht. Dat is pas echt genieten met al je zintuigen.

 

 

arty-tiel-5-nov

 

Plaats een reactie

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *